środa, 6 listopada 2013

PORywająca surówka:)






Zgadzam się z zasadą im prościej tym smaczniej:)
Sałatka, którą dziś umieszczam na blogu na specjalne życzenie pewnej uroczej damy, jest najlepszym tego dowodem.






Potrzebujemy tylko:

  • jednego dorodnego pora (lub dwa małe) i korzystamy tylko z jaśniejszej jego części
  • dwa jabłka (najlepsze będą winne)
  • odrobina soli
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżka śmietany (lub gęstego jogurtu)
  • 3-4 łyżki majonezu


Pora w pierwszej kolejności dokładnie płuczemy a następnie kroimy wzdłuż na pół.
Teraz nasze połówki siekamy na "piórka", które solimy a następnie ugniatając wyciskamy "goryczkę".
Nadmiar soku z pora wylewamy i możemy zabrać się za jabłka. Obieramy i prosto do miski ucieramy na grubej tarce a następnie skrapiamy je odrobiną soku z cytryny (aby nie ściemniały). Teraz już tylko dodajemy śmietanę i majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i surówkę mamy:)

2 komentarze:

  1. od pewnego czasu por stanowi stałe wyposażenie mojej lodowki - uwielbiam go! - zwłaszcza w wersji uduszonej, ale surowy z pewnością zdrowszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja kuchnia także coraz bogatsza w dania z tego warzywa, które coraz częściej zastępuje cebulę i mam wrażenie, że potrawy są bardziej estetyczne i smaczniejsze właśnie z porem. Ta surówka jest dyżurną na rodzinnym stole odkąd pamiętam i (jeśli o mnie chodzi) jest bezkonkurencyjna w zestawieniu z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów