sobota, 3 maja 2014

Leniwe kopytka


Sama w sumie nie wiem czy są bardziej leniwe czy bardziej kopytka ale jednego jestem pewna. To danie, które smakuje absolutnie wszystkim dzieciakom a i dorośli raczej proszą o dokładkę.
Osobiście to smaki, które przenoszą mnie w czasy dość odległe a zajadając się tymi cudnie miękkimi kluseczkami na chwilę zapominam o tym ile mam lat (a może to już demencja???;P)
W każdym razie na pewno nie raz jedliście je w domu lub na szkolnych stołówkach bo to pewniak jeśli chodzi o najmłodszych konsumentów, a że jestem mamą dwójki nieletnich nie może zabraknąć takich kulinarnych propozycji właśnie tutaj:)



Lista składników:

  • 2,5 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 500 g sera białego (półtłustego)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżkę oleju (do wody)
  • bułka tarta
  • 2-3 łyżki masła
  • cukier do posypania
Zaczynamy od ziemniaków, które obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki ubijamy razem z serem a jeśli macie praskę, możecie przepuścić przez nią zarówno jedno jak i drugie (wtedy ciasto będzie jeszcze delikatniejsze).
Zanim przystąpimy do robienia ciasta warto wstawić wodę na nasze leniwe pierogi. Wodę lekko solimy i dodajemy olej. 
Mieszankę naszych podstawowych składników (dobrze jeśli ziemniaki są jeszcze ciepłe) wykładamy na stolnicę razem z mąką a następnie dodajemy jajka i zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie ale nie powinno kleić się do rąk więc warto mieć pod ręką mąkę, którą podsypujemy w razie konieczności. Kiedy ciasto mamy już gotowe dzielimy je na 4 części i z każdej z nich tworzymy niewielki wałek, który następnie dzielimy na małe "poduszeczki". Tak przygotowane kluski wrzucamy na gotującą się wodę. 
Kiedy kopytka się gotują, możemy zająć się bułką tartą. Wysypujemy ją na gorącą patelnię i mieszając lekko rumienimy a kiedy nabierze odpowiedniego koloru dodajemy masło i łączymy mieszając.
Kiedy nasze kluski leniwie wypłyną to znak, że są gotowe. Wyciągamy je czerpakiem aby nadmiar wody wrócił do garnka i kluski układamy na talerzy. 
Na koniec kopytka omaszczamy naszą bułką tartą z masłem i słodzimy zgodnie z własnym smakiem. 
Smacznego:)



1 komentarz:

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów