niedziela, 18 maja 2014

Kruche z bezą i czerwonym czyli szarlotka z truskawkami


Deszcz, wiatr, depresyjne niebo...to wszystko mówi idź spać. I poszłabym gdyby nie to, że moje małe pociechy jakby mało wrażliwe są na meteorologiczne komunikaty. Co mogę zrobić? A n zająć jakoś myśli, ręce żeby przetrwać ten anty wiosenny maj a przy okazji stworzyć coś, co pozwoli mieć odrobinę nadziei na lepsze dni. Tak właśnie powstają przepisy od niechcenia. Kiedy powiedziałam na głos...a zrobię dziś kruche ciasto z truskawkami i bezą...na co usłyszałam od jedynego starszego ode mnie członka rodziny "czyli jutro jemy szarlotkę z truskawkami" i tak już zostało.



Najpierw oczywiście składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła (kostka i kawałek
  • 5 żółtek (białka oddzielamy do osobnego naczynia i później ubijamy
  • 4 łyżki cukru (do ciasta kruchego
  • 0,5 szklanki cukru do białek (zrobimy z tego bezę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400-500 g truskawek (w wypadku tego ciasta dobre są zarówno świeże jak mrożone)
  • bułka tarta do podsypania

Po pierwsze nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Jeśli macie czas, ciasto zróbcie wcześniej (co najmniej godzinę) i wstawcie do lodówki. Ja zazwyczaj czasu nie mam ale nie przeszkadza to w osiągnięciu zadowalającego smaku, maślanego smaku kruchego ciasta. 


Mąkę, masło, żółtka, 4 łyżki cukru, proszek do pieczenia zagniatamy aż do osiągnięcia zgrabnej, jednolitej kulki (to zajmuje trochę czasu i doskonale oczyszcza z zalegających stresów). Kiedy już będziemy mieli na stole spory kawał ciasta o konsystencji twardej plasteliny, dzielimy ją na dwie części (jedną troszkę większą od drugiej). Mniejszy kawałek ciasta wkładamy do lodówki. Większą część najlepiej rozwałkować i położyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą brytfankę lub blachę (ciasto będzie się rwać ale to dobrze wróży na przyszłość a nie stanowi problemu na tym etapie - po prostu po kawałku dokładamy i dokładnie wyklejamy dno formy. Podkład naszego ciasta wkładamy na ok.15 min do piekarnika a w tym czasie przygotowujemy truskawki, które należy umyć i oczyścić (chyba, że są mrożone). Następnie ubijamy białka na sztywno a pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy cukier. 
Na podpieczony spód wykładamy truskawki, lekko obsypujemy je cukrem i bułką tartą (naprawdę bardzo delikatnie - najwyżej po łyżce). Truskawki przykrywamy białkami a następnie schowaną wcześniej do lodówki część ciasta trzemy na grubych oczkach tarki (bezpośrednio na bezę). Wszystko wkładamy znowu do piekarnika na ok. 30-40 min do zarumienienia. 
Po ostygnięciu ciasto można posypać kurem pudrem.
Moje dziecko jest fanem bądź i Ty:)






1 komentarz:

  1. O mniam, niesamowicie smakowicie wygląda to ciacho - mniej istotne, jak zostanie nazwane ;)

    OdpowiedzUsuń

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów