Ale, ale... ostatnio przecież koleżanka w pracy natchnęła mnie nieco inną odsłoną tej nudnej już nieco sztuki mięsa (dzięki Ci Kaniu).
I tak zamiast w bułce tartej, będzie w kokosie.
Filozofia to żadna. Wszystko poza kokosem pozostaje tak samo jak przy tradycyjnej wersji kotletów.
Potrzebujemy zatem:
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- czerwoną paprykę
- mąkę
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mleka
- kokos
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem a ja dodałam odrobinę słodkiej papryki. Mąkę i kokos przygotujmy sobie gdzież w pobliżu a jajka wraz z mlekiem i odrobiną rozbełtajmy w osobnej misce. Każdą porcję mięsa dokładnie obtaczamy w mące, następnie w jajku a na końcu w kokosie i...do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 30 min lub na skwierczący tłuszcz...Jeśli wolicie wersję mniej tłustą z piekarnika, to pamiętajcie, aby po ok 20 min obrócić porcje kurczaka na drugą stronę (najlepiej umieścić jej na papierze do pieczenia). Jeśli wolicie wersję "fat", kotlety wrzucajcie na skwierczący tłuszcz i tu kilka minut z jednej, kilka z drugiej strony i mięso gotowe:)
Do tego ziemniaczki, marchewka klarowana lub
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz