czwartek, 28 listopada 2013

Kakaowa szarlotka


Przyznam, że do tej pory nie jadłam szarlotki w takim wydaniu i  z dużym zaciekawieniem podeszłam do zadania "szarlotka inaczej". Wnioski? Ciasto czekoladowe czy też kakaowe to super połączenie z jabłkami a przepis, który Wam dziś proponuję jest ok, choć jak dla mnie trochę mało kruchy i będę go na pewno modyfikować. Ale póki co, możecie sami spróbować, może mi podpowiecie co zmienić aby ciasto bardziej wyrosło i było mniej zbite...



Potrzebujemy (składniki na tortownicę o średnicy 21 cm):
ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 kostki masła lub margaryny (100 g)
  • 2 żółtka
  • zimna woda

masa
  • 5-6 jabłek (najlepiej szara reneta lub lub ligol)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • białko

Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy do miski mąkę i kakao, dorzucamy masło i opuszkami palców
wcieramy wszystko aż uzyskamy coś co ma przypominać zacierkę. Następnie dosypujemy cukier i mieszamy. Teraz dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto a wodę dolewamy tylko jeśli konsystencja tego wymaga (lepiej się będzie wyrabiało). 

Ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich rozwałkowujemy i układamy na dnie tortownicy, którą wcześniej pokrywamy cienką warstwą tłuszczu (ja używam do tego papieru po maśle). 
Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 min. 
Drugą część ciasta możemy już także rozwałkować ale tym razem wycinamy z niego np. wiewiórki:)
(kształt to już tylko i wyłącznie kwestia Waszej wyobraźni i upodobań). 

Czas na jabłka. Obieramy je ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w plastry. Połowę wrzucamy do rondla, dodajemy masło i cukier i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy jabłka są miękkie dodajemy surowe i mieszamy wszystko razem. Jabłka odstawiamy do ostudzenia. 

Teraz ciasto możemy wyciągnąć z lodówki i wkładamy je do piekarnika na ok 20 min. 
Kiedy ciasto nam się nieco podpiecze, wykładamy na nie masę jabłkową i przykrywamy ją wykrojonymi czekoladowymi wzorami z ciasta, które smarujemy białkiem (wtedy ciasto będzie bardziej złociste i chrupiące.


Tak jak wcześniej pisałam...moje ciasto jakoś bardzo chrupiące nie wyszło ale popracuję nad tym i będę modyfikować przepis a tymczasem czekam na Wasze podpowiedzi:)

Tak czy owak zajadamy się szarlotką w nietypowej wersji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów