niedziela, 8 czerwca 2014

Waniliowy tort z truskawkami


Szaleństwo truskawkowe...nie ma dnia bez tego owocu nie mówiąc o weekendzie, który z góry zakłada jakiś deser z wykorzystaniem letnich pyszności. Były już truskawki z czekoladą i bitą śmietaną, czas na wydanie waniliowe. Będzie zwyczajowo, szybko i prosto ale smacznie.
Zaczynamy od biszkopta i budyniu własnej produkcji ale do tego potrzebujemy kilku składników.






Składniki na małą tortownicę:

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
krem:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki maki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • laska wanilii
  • 1,5 kostki masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 kg truskawek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Z biszkoptem sprawa jest niezwykle prosta. Jajka ucieramy z cukrem na gęsty krem, do którego dorzucamy mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką lub trzepaczką). 
Masę biszkoptową wylewamy do formy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem a następnie podsypujemy bułką tartą. Tortownicę wkładamy do gorącego piekarnika na 30 min a po tym czasie (na wszelki wypadek) upuszczamy go z ok. 50 cm (takie czary mary gwarantują nam, że pozostanie wysoki). 
Kiedy ciasto pięknie rośnie w piekarniku, możemy przygotować budyń. Większość mleka wlewamy do średniej wielkości rondelka i umieszczamy w nim ziarenka wanilii oraz samą wanilię. Kiedy mleka się ugotuje, należy wyłowić
laskę. W połowie szklanki mleka (tyle zostawiamy aby wymieszać suche składniki) łączymy mąki i cukier. Do gotującego się mleka dolewamy mączną mieszankę i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i gdy gęsty budyń zacznie bulgotać, wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia. 
Teraz możemy przygotować masło aby zmiękło zanim zaczniemy łączyć je z budyniem. 
Truskawki oczyszczamy  i kroimy na pół. 
Kiedy budyń będzie już chłodny zabieramy się za robienie kremu. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem a następnie dodajemy waniliowy mix. Na tym etapie sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy. 
Krem gotowy, biszkopt gotowy a zatem przed nami finisz. Ciasto biszkoptowe dzielimy na dwie części (górną i dolną). Na dno układamy krem i truskawki, które przykrywamy górną częścią, która zostanie pokryta pozostałą częścią kremu u truskawkami. 
Teraz wkładamy ciasto do chłodu i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów