sobota, 21 czerwca 2014

Pasta z oliwek - idealne poczekadło:)

Grillowanie to od kilku lat symbol wakacji. Sama bardzo lubię gotowanie na świeżym powietrzu ale jest coś, co mnie denerwuje...czekanie...
-Jak tam mięso?
-Najpierw grill musi się rozpalić...
I tak mija godzina na oczekiwaniu aż panowie rozpalą żeliwną maszynę...a mięso nadal surowe.
I wtedy zbawienne są wszelkiego rodzaju poczekadła a jednym z moich ulubionych jest pasta z oliwek, która doskonale nadaje się na świeżą kromkę lub (jeszcze lepiej) na tosta czy grzankę.
Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 5 min...
Wystarczą 2 składniki i blender.
Potrzebujemy:

  • 350 g oliwek bez pestek
  • 2-3 ząbki czosnku
Pasty możemy zrobić zarówno z czarnych jak i z zielonych oliwek i osobiście polecam zaserwowanie dwóch smaków. Na zdjęciach jak widać, większym powodzeniem cieszyła się pasta zielona i zniknęła zanim przystąpiłam do robienia zdjęć na (zachowały się jedynie te zrobione zaraz po przygotowaniu). 
Musze pisać co trzeba zrobić? Pewnie się już za to zabraliście, bo to dość oczywiste. Oliwki umieszczamy do wysokiego naczynia (jeśli nie chcecie mieć za chwilę całek kuchni w małych oliwkowych drobinkach), dodajemy ząbki czosnku i blendujemy, dokładnie zgniatając składniki. 
Tyle. Proste i takie według mnie są najlepsze.
Pozostaje życzyć Wam smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów