sobota, 19 kwietnia 2014

Sernik z brzoskwiniami i pianką

Kiedy wybieramy się z wizytą do mojej teściowej moje kubki smakowe szykują się zawsze na genialne doznania. Czasem uch cierpliwość zostaje nagrodzona sernikiem z rosą (przepis znajdziecie tutaj) a czasem sernik z brzoskwiniami i nie wiem czy właśnie ta druga opcja nie jest lepsza...
W każdym razie na tegoroczną Wielkanoc przetestowałam zdobyty przepis i wyszło jak na obrazku (a raczej zdjęciu:)) polecam, bo sernik jest niby taki zwykły ale warto mieć w swoich notatkach taką recepturę, bo to ciasto po prostu smakuje i jest proste także w wykonaniu.

Ponieważ podkładem i wierzchem ciasta będzie kruche ciasto, oprócz sera potrzebujemy:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostkę margaryny
  • 1 szklankę cukru
  • 5 żółtek (białka oddzielamy do osobnego naczynia)
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • dodatkowo będzie nam potrzebna szklanka cukru do piany

Na masę serową:

  • 1 kg sera (w tym przypadku z wiaderka)
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko (tym razem całe)
  • 1 żółtko (białko dodajemy do 5-ciu pozostałych
  • budyń śmietankowy (może być też waniliowy)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 cytryny
  • 1 puszka brzoskwiń

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
Zaczynamy oczywiście od ciasta. Mąkę, margarynę i pozostałe składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki (wcześniej ją natłuszczamy i posypujemy bułką tartą). Do mniejszej części dodajemy 1-2 łyżki kakao, zagniatamy i wkładamy do lodówki. Dokładnie wyklejoną ciastem formę umieszczamy w piekarniku i pozostawiamy na ok 20 min (aż się zarumieni). 
W tym czasie zajmujemy się masą serową. 
Ser ucieramy z masłem i cukrem. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy jajka, znowu mieszamy a następnie dodajemy rozmieszany w mleku budyń, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. 
Masę serową wylewamy na podpieczone kruche ciasto  i układamy na niej pokrojone brzoskwinie. 
Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min (aż ser ładnie się podniesie i lekko usztywni). 
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich szklankę cukru (stopniowo). Na lekko podpieczony sernik wykładamy pianę i ucieramy na nią naszą kakaową część kruchego ciasta. 
Brytfanka wraca do piekarnika i tam pozostaje jeszcze ok. 20 min. Po tym czasie zmniejszamy moc do 150% i trzymamy ciasto kolejne 15 min. Piekarnik wyłączamy i czekamy aż sernik choć trochę ostygnie...ja zrobiłam to z trudem:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów