czwartek, 10 kwietnia 2014

Pora na ryż z łososiem


"FAST KITCHEN":)
Tak krótko mogłabym określić danie, które dziś Wam zaproponuję.Taki obiad nie dość, że błyskawiczny i pyszny, to na dodatek doskonale sprawdza się jako obiad dwudniowy (składniki, które podaję to obiad dla 2-3 osób na dwa dni).
Szybkie nie oznacza wcale byle jakie...czasem takie smakuje lepiej niż najbardziej dopieszczona potrawa a przy odrobinie chęci, może prezentować się całkiem imponująco. Ryż z łososiem to jedno z moich (i nie tylko moich) ulubionych dań. Autorką jest moja genialna mama, która w kuchni dostaje ADHD i potrafi stworzyć wielkie COŚ z całkiem sporego nic...

Przygotowanie tego dania zajmuje ok. 20 min (biorę pod uwagę przygotowanie składników).
Dobra...do roboty bo nie ma czasu a dzieci głodne;P

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 400 g łososia (może być też dorsz ale łosoś lepiej wygląda).
  • 1 por
  • 100 g pestek slonecznika
  • odrobina oleju
  • łyżka masła
  • pieprz cytrynowy
  • sól

No to czas start. Zaczynamy od ryżu, który będzie nam się gotował a w tym czasie zajmiemy się tą bardziej praco i czasochłonną częścią obiadu (na temat gotowania ryżu nie będę się rozwodzić pamiętajcie tylko aby posolić wodę i nie gotujcie więcej niż 10-12 min).
Teraz patelnia w dłoń, na patelnię odrobina tłuszczu i słonecznik, który będzie się lekko rumienił (a nam właśnie o to chodzi).
Pora na pora, którego oczyszczamy i po przekrojeniu wzdłuż, zaczynamy szatkować na piórka. Kiedy ziarna słonecznika będą już lekko podprażone, dodajemy pora i dodajemy masło oraz trochę soli. To co na patelni lekko skwierczy (i tak ma być) a my tymczasem przygotowujemy łososia (czasem trzeba wyciągnąć zalegające w nim ości), kroimy go w dość dużą kostkę, która w trakcie smażenia i tak nam się będzie lekko rozpadać. Łososia solimy i posypujemy cytrynowym pieprzem. Po kilku minutach por jest już zeszklony a to znak, że możemy do niego dorzucić rybkę. Nie muszę mówić, że łosoś robi się błyskawicznie? To nie mówię. Po paru chwilach ryż będzie gotowy, por z łososiem także i wtedy następuje połączenie jednego i drugiego. Tu wystarczy już ewentualnie doprawić danie i...tyle.
Takie coś doskonale (moim zdaniem) smakuje z mixem sałat okraszonych serem feta...ale przepis na sałatkę w innym poście:P A może sami macie sprawdzone, szybkie ale przede wszystkim przepyszne???




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów