sobota, 22 marca 2014

Najlepsze ciasto na pizzę jakie znam:)

Jeszcze jakiś czas na hasło Pizza wykręcało się nr. telefonu sprawdzonej pizzerii a następnie następowała dłuuuuga pauza, która zazwyczaj potęgowała uczucie głodu i udowadniała, że 30 min. może ciągnąć się bez końca.
Potem następowała konsumpcja (zazwyczaj dość przyjemne uczucie) podczas, której analizowało się jak to pizzę można przecież zrobić samemu. Kilka dni później hasło się powtarzało i powtarzała się sytuacja aż się wkurzyła i postanowiła zrobić własnoręcznie ciasto, sos i w ogóle wszystko...
Efekt był taki, że od tamtej pory jemy tylko i wyłącznie pizzę domową lub mini pizzuszki (zwane także pizduszkami)  a o przepis dzwoniono do mnie nawet z Chorwacji:P

Nie będę podawać składników na wierzch pizzy (to decyzja indywidualna i nawet powiedziałabym intymna, więc nie będę w to wnikać).
Podaję zatem składniki na ciasto i sos.

Na ciasto (wychodzą z niego 4 pizze)

  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki wody (ciepłej ale nie gorącej)
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg mąki pszennej (w trakcie może się okazać, że będzie potrzebne nieco więcej mąki choćby na podsypanie)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (jeśli nie macie, może być olej).

Na sos:

  • przecier pomidorowy
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek (też może być olej - ostatecznie)
  • 1-2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz




Przygotowania możemy rozpocząć dużo wcześniej (drożdże wymagają czasu i ciepła).
Do miski kruszymy nasze 50 g drożdży, zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką ciepłej wody.
Następnie dosypujemy kilka łyżek mąki aby
uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Po tym czasie ilość zaczynu nam się zwiększy co najmniej dwa razy:). Do drożdżowej piany dodajemy teraz pozostałą część mąki, sól i drugą szklankę wody i na koniec, stopniowo, po łyżce oliwę. Ciasto wyrabiamy najpierw drewnianą łyżką a gdy zrobi się wystarczająco gęste (będziecie wiedzieć kiedy to nastąpi) zaczynamy wyrabiać je ręcznie. Ciasto ma być pulchne i odrywać się od rąk a jeśli będzie zbyt lepkie, dodajcie po prostu odrobinę mąki. Kiedy uzyskamy kształtką kulę z ciasta, odkładamy ją znowu do ciepłego miejsca. Wystarczy na ok. 1 godzinę (jeśli zostawicie na dłużej musicie co jakiś czas ją
zagnieść żeby się zbytnio nie wylewała.
Gotowe ciasto musimy już teraz tylko rozwałkować i ułożyć na posmarowanej oliwą blasze.
A co na ciasto?
Na pewno sos:)

Możemy przygotować go dużo wcześniej.
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kosteczkę. Czosnek rozgniatamy, przecier otwieramy...
W niewielkim rondelku rozgrzewamy oliwę i kiedy będzie skwierczeć (możemy w tym celu zrobić próbę, wrzucając kosteczkę cebuli) wrzucamy pokrojoną resztę cebuli a kiedy się zeszkli dodajemy czosnek. Po chwili (chodzi o to, żeby ani cebula aby czosnek się przypalił) dodajemy przecier pomidorowy i wodę. Na koniec wrzucamy przyprawy, mieszamy, próbujemy i sos gotowy.
Teraz wystarczy tylko posmarować ciasto pomidorami i uzupełnić pizzę ulubionymi dodatkami.
Tu warto pamiętać o zasadzie, która się sprawdza - 3 składniki to optymalna dawka (wtedy ciasto nie będzie przeciążone a poza tym fajnie mieć 4 pizze w różnych smakach, prawda?)

Smacznego:)
Nasza znalazła wielbicieli nawet u najmłodszych, którzy jak wiadomo są najbardziej wymagającymi degustatorami:)




4 komentarze:

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów