Potrzebowałam szybkiego, niewymagającego wypieku. I bach. Jest ciasto ucierane z jabłkami. nie bawiłam się tym razem w pianki, kruszonki bo to kolejne sekundy, minuty...czas a potrzebuję szubko i prosto mieć coś do kawy.
Kątem oka zobaczyłam 4 jabłka w koszyku, zajrzałam do lodówki...masło jest, do szafki...mąka jest, cukier jest, jaja są no to do roboty:)
- owoce (truskawki, brzoskwinie, jabłka...)
- kostkę masła
- szklankę cukru
- 4 jajka
- szklankę mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- odrobinę masła do wysmarowania brytfanki
- odrobinę bułki tartej do posypania
- cukier puder do posypiania ciasta (to nieco ozdobi i dosłodzi niezbyt słodki deser).
Zaczynamy od piekarnika - nagrzewamy go do 170 stopni.
Teraz masło i cukier lądują w misce, w której ucieramy je kilka minut a następnie dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników otrzymujemy gęstą masę, którą wykładamy do brytfanki. Na tym etapie nie będzie wyglądać zachęcająco, przynajmniej ja miałam co do niej wątpliwości ale pozytywnie zaskoczyła po wyjęciu z piekarnika. Kiedy już wyrównamy ciasto, układamy na nim pokrojone owoce (do Was należy decyzja. czy to będzie kostka, ćwiartka czy kółko).
W przypadku jabłek warto posypać je odrobiną cynamonu. No bo jak to tak jabłko bez cynamonu...
Wkładamy do piekarnika na ok.30 min i właściwie 5-10 po wyciągnięciu możemy wsuwać:)
To ciasto jest uproszczoną wersją już i tak prostego przepisuj na inny placek z jabłkami
To idealne ciasto na wiosenny piknik:)
To idealne ciasto na wiosenny piknik:)
świetny pomysł, zapiszę przepis:)
OdpowiedzUsuń