poniedziałek, 31 marca 2014

Kruche ciasto z zaskakującymi gruszkami


Już na wstępie zaznaczam, że przepis powstał na zamówienie pewnej Marty, która jest mamą uroczej Madzi:) Za inspiracje dziękuję ja i cała moja rodzina (okazało się, że będziemy częściej korzystać z tej receptury a przy okazji zapraszam na kawę i obiecuję poczęstować naszym wynalazkiem:)
To miała być tarta i oczywiście jako tartę należy robić to ciasto ale tym razem forma była zajęta więc wykorzystałam po prostu blachę więc ciasto nie wygląda może imponująco ale wyszło pyszne:)






Na początek przygotujcie sobie

Na ciasto:

  • 250 g masła (może być margaryna)
  • 300 g mąki pszennej (plus odrobina na podsypanie i ewentualne uzupełnienie gdyby ciasto było zbyt lepkie)
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
Na sos:

  • szklanka śmietanki 30%
  • 300 g serka homogenizowanego (dwa opakowania, może być waniliowy lub naturalny)
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • sok z cytryny (całej)
  • 4-5 gruszek
  • kilka wiśni do wypełnienia gruszek (po wycięciu gniazda powstaną niewielkie, niezagospodarowane przestrzenie:))
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych
  • kilka listków mięty do dekoracji
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Zaczynamy. Pierwsze ciasto. Właściwie to należy po prostu wszystkie składniki połączyć ze sobą, rozwałkować i wyłożyć na blachę, którą wcześniej smarujemy masłem lub margaryną a kiedy już ciasto będzie równomiernie rozłożone, umieszczamy w piekarniku i czekamy aż nam się zarumieni (ok. 15 min).
Teraz mamy chwilę na przygotowanie gruszek i sosu.
Owoce obieramy, oczyszczamy z ogryzków i odstawiamy na bok.
Wiśnie wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, podlewamy odrobiną wody a kiedy zaczną się gotować dodajemy mąką i mieszamy uzyskując w ten sposób własnej roboty kisiel:).
Wiśnie nam stygną a my tymczasem zajmujemy się sosem. Śmietanę 30% ubijamy w większej misce. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem a następnie dodajemy serek homogenizowany i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz w ruch idzie łyżka i już tylko łyżką łączymy masę serowo-jajeczną ze ubitą śmietaną,
dodajemy sok z cytryny i voila:)
Na podpieczonym cieśnie układamy gruszki, które wcześniej nadziewamy wiśniowym sosem.
Następnie zalewamy je przygotowanym sosem i posypujemy migdałami.
Ciasto wkładamy do piekarnika (zmniejszamy moc do 150 stopni) i trzymamy ok 50-60 min.
Do dekoracji możemy zastosować niezawodne listki mięty i czerwone owoce (np. maliny, truskawki).
Obiecuję uzupełnić posta zdjęciami tego ciasto w wersji tradycyjnej tarty:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów