piątek, 14 lutego 2014

Wystrzałowe danie czyli racuchy z granatem:)


Kupiłam granat. Wszystko przez wieczorne rozmowy z kusicielką czekolady;) Wspólne poszukiwania inspiracji na kolejny kulinarny wypiek zaowocowały najpierw zaopatrzeniem w ulubiony owoc mojej serdecznej koleżanki (zawsze będzie mi się z Tobą kojarzył). Sama uwielbiam granat choćby ze względu na walory estetyczne. Jest po prostu piękny. Oprócz tego jest dość niesforny (przynajmniej w moich rękach) i w trakcie wybierania ziarenek z jego wnętrza cała podłoga w kuchni wygląda jak po prawdziwym wybuchu granatu.
Ale o czym to ja...
Dziś na obiad zaserwowałam racuchy w niecodziennej odsłonie bo po pierwsze z bananami a po drugie obsypane cudownie wyglądającymi i smakującymi pestkami.
A wszystko zaczęło się od zakupów.


Oto potrzebne składniki:

  • 50 g drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka 
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 8-9 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • 3-4 banany
  • cukier puder do obsypania
  • granat (opcjonalnie) do ozdoby
  • olej lub masło do smażenia


Zaczynamy od przygotowania zaczynu umieszczając drożdże w misce i zasypując je cukrem. Następnie dolewamy mleko (całą ilość) i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy o odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 20 min dodajemy do wyrośniętego ciasta jajka (ważne aby nie były zimne) i pozostałą część mąki. Ciasto ma być klejące i dość gęste. Miskę z naszą racuchową bazą znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min aby jeszcze lekko podrosło.  Banany dzielimy na pół (jeśli są duże na 3 części) a uzyskane kawałki wzdłuż (jak na zdjęciu:)). Takie ćwiartki wkładamy do ciasta i oblepione nim wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Po
usmażeniu (pilnujemy bo szybko można je przypalić a najładniejsze są rumiane) układamy na talerzu, obsypujemy cukrem pudrem i jeśli mamy granat to lub inny owoc, dekorujemy nim nasze placki. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia...tak szybko znikały;)
Smacznego!:)



2 komentarze:

  1. Cześć :) super blog i nie samowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) i już zaglądam szukając kolejnych inspiracji:)

      Usuń

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów