wtorek, 11 lutego 2014

Tort migdałowo,migdałowy z nutką kardamonu

Możliwe, że jestem kulinarnym ignorantem przyznając się do tego, że do tej pory nie miałam do czynienia z Kardamonem. Przyprawa w ostatnim czasie stała się, mam wrażenie, dość modna (za pewne za sprawą mody jaka zapanowała na aktywną działalność w kuchni) do tej pory nie miałam jednak powodu aby z niej skorzystać. Żałuję.
Na szczęście trafiłam na kolejny przepis Pani Beaty Śniechowskiej, który wydał się ciekawy. Po licznych testach są pierwsze wnioski. Otóż ciasto bardzo smakuje płci pięknej nieco mniej trafia w gusta panów. Oryginalny przepis zakłada połączenie kardamonowego ciasta z kremem pomarańczowym. Ja na prośbę mojego męża zrobiłam z kremem budyniowym z odrobiną mielonych migdałów. Stwierdził, że tak jest o niego lepiej.
Cóż...o gustach się podobno nie dyskutuje:)
Przepis jest przeznaczony raczej na małą tortownicę (wtedy będzie wyższy). Ja zrobiłam na dużej i podwoiłam dawkę.

Do naszego wypieku potrzebujemy:

  • 380 g mąki pszennej
  • 30 g startych migdałów
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 165 g cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 jajo
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • bułka tarta
  • masło do wysmarowania tortownicy


Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Teraz już z górki.
Suche składniki (mąkę, migdały, proszek do pieczenia, kardamon, cukier i sól) mieszamy razem a następnie dodajemy do nich jajko i mleko. Dokładnie mieszamy wszystko na średnich obrotach i stopniowo dodajemy ostudzone masło cały czas mieszając na lekkich obrotach. Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40- 45 min.

Jeśli lubicie skórkę pomarańczową polecam przygotowanie kremu z serka mascarpone, syropu z agawy i skórki z jednej pomarańczy (serek ubijamy, dodajemy 2 łyżki syropu, skórkę i mamy pyszny
krem).
Ja połączyłam ciasto z kremem jak na Panią Walewską, dodając do jednej (jasnej) części 4 łyżki tartych migdałów a do drugiej części dodatkowo dosypałam 2 łyżki kakao.
Wybór zależy już od Waszych upodobań. Samo ciasto jest na tyle ciekawe, że można zajadać się nim bez dodatków, zwłaszcza jeśli lubi się smaki korzenne:)




3 komentarze:

  1. Boski tort, ubóstwiam migdały ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam przyjemność testować nowy smak i jako płeć piękna zdecydowanie polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pysznie wygląda :)
    Ja kardamon uwielbiam, nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego :)

    OdpowiedzUsuń

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów