Przy okazji dzisiejszego wpisu życzę wszystkim Agatom najsmaczniejszych imienin:) Właśnie z okazji imienin zrobiłam sałatkę, która robi niezłą karierę na spotkaniach przy moim stole:)
Będzie krótko, bo i sprawa jest nadzwyczaj prosta a ponieważ wiele osób dopytuje co dodaję do sałatki więc podaję coś na kształt przepisu.
Potrzebny będzie:
- Duży brokuł (lub 2 mniejsze)
- 6 jaj
- puszka kukurydzy
- pieprz
- sól
- majonez (3-4 łyżki)
Jajka gotujemy na twardo.
Brokuła oczyszczamy i wrzucamy na osolony wrzątek (dobrze dodać do niego pół łyżeczki cukru aby nie stracić koloru). Pokrojone kwiaty brokuła gotujemy ok.5 min. Tu uwaga aby go nie rozgotować, bo zrobi się z naszej sałatki papki znacznie mniej apetyczna.
Po ugotowaniu odcedzamy zielone korony i przelewamy zimną wodą (to tzw. hartowanie, które sprawia, że warzywa pozostają lekko twardawe i nie rozpadają się).
Brokuła wrzucamy do miski a następnie kroimy dość grubo jajka i dodajemy do tej samej miski. Po wsypaniu kukurydzy doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy otrzymując cudownie wiosenną sałatkę. Ja uwielbiam!
Prosta i pyszna! Ja uwielbiam brokuły natomiast mój połówek za bardzo nie przepada za nimi :/
OdpowiedzUsuńCzasem to czego nie lubimy w innym wydaniu jednak smakuje:) Ale nic na siłę. Ja bardzo lubię co najmniej tak prostą sałatkę z selera konserwowego choć nie lubię tego warzywa:)
UsuńJa do tej sałatki dodaję jeszcze łyżkę musztardy :) Musztarda sprawia, że z sałatki prostej i jakże smacznej robi się sałatka prosta, smaczna a zarazem wykwintna;)
OdpowiedzUsuń:) I chyba nawet to właśnie od Ciebie podkradłam tą sałatkę:) Aż sprawdziłam, czy wspomniałam o tym ale chyba śpieszno mi było, więc czynię to teraz:)
UsuńUważajcie na tą sałatkę! ona wciąga i uzależnia!:) Moja historia uzależnienia była krótka- chciałam spróbować tylko raz, tak dla szpanu w pracy...i zjadłam już pół miski i chcę więcej!Tak, nazywam się Kamila i jestem anonimową fanką sałatki brokułowej..
OdpowiedzUsuń