wtorek, 21 stycznia 2014

Mea pulpa czyli najlepsze pulpety w sosie pomidorowym


Danie to zaserwowałam domownikom jako zamiennik spaghetti bolognese i natychmiast stało się ulubioną potrawą. Właściwie podobne do klasycznej wersji a jednak ma w sobie to coś:) Jest doskonałe jeśli chodzi o najmłodszych choć kompletnie nie rozumiem dlaczego sos pomidorowy i mięsne kulki to argumenty przekonujące większość maluchów do spałaszowania talerza.

Pulpety robię też czasem kiedy spodziewam się większej liczby gości i nie chcę spędzić całej imprezy w kuchni. Wtedy pulpety przygotowuję dzień wcześniej i tylko przed podaniem podgrzewam je w sosie.



Zaczynamy oczywiście od przygotowania produktów a potrzebne nam będą:

Na pulpety

  • 80 dkg mielonego mięsa 
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 kajzerki lub 3-4 kromki chleba
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • zioła prowansalskie


Na sos:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 0,5 l bulionu (w ostateczności może być z kostki)
  • świeża natka z pietruszki
  • 250 ml śmietanki 30%

Zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku na łyżce masła (możecie oczywiście zastąpić ją olejem
choć masło daje swój smak i działa to na korzyść potrawy). Bułki zalewamy mlekiem i moczymy w nim aż całe zostanie wchłonięte. W sporej misce przygotowujemy mięso i dodajemy cebulę, namoczone bułki (rozdrabniamy je w rękach) i wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy jaja i przyprawy i znowu mieszamy. Teraz możemy już formować kuleczki, które obtaczamy w mące i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Kulki rumienimy z każdej strony. Kiedy wystygną, możemy je schować do lodówki.

Czas na sos czyli to co najlepsze w tym daniu:)
Jeśli macie w domu dużą i głęboką patelnię lub inne podobne coś, to super bo takie właśnie przyda się do serwowania tego dania.
Pomidory wylewamy do rozgrzanego naczynia, zalewamy je bulionem i gotujemy. Chwilę przed wrzuceniem do sosu naszych pulpetów dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy mięsne kulki a na sam koniec posypujemy wszystko drobno posiekaną natką z pietruszki.
Danie możemy podawać z ryżem lub z makaronem.
Według mnie najlepiej smakuje z tagiatelle:)



Inspiracją stał się przepis znaleziony w internecie a skusiło apetyczne zdjęcie:)
http://przystole.blox.pl/2010/01/Klopsiki-w-sosie-pomidorowym.html

1 komentarz:

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów