poniedziałek, 21 października 2013

Zielony sernik z herbatą





Ten rodzaj sernika określiłabym jako wytrawny. Ma lekko cierpki smak ale nic dziwnego skoro do masy serowej dodajemy proszek z zielonej herbaty:) Przepis zawdzięczam mojej siostrze, która obiecała dostarczać kulinarne pomysły z różnych stron świata. Tym razem mamy okazję poczuć smak Azji,a precyzyjniej Japonii bo właśnie stąd wywodzi się herbaciany sernik. 




Jak zwykle sprawa jest bardzo prosta a do realizacji potrzebujemy: 

  • 180g herbatnikow - ponieważ jestem fanem chrupania wykorzystuję do podkładu ciastka z dodatkiem orzechów i najlepiej z dużą ilością różnorakich ziaren (tym razem testowałam zbożowe herbatniki z Biedronki (Bonitki).  
  • 75g masla
  • łyżka kakao
  • 2 łyżeczki herbaty zielonej w pudrze- "matcha" (dostępna np.w sklepach internetowych, znajdziecie bez problemu).
  • 800g serka Rocotta (w oryginalnym przepisie zalecany jest Philadelphia ale wybrałam tańszą wersję;P i wyszło całkiem nieźle;P)
  • 100g cukru pudru
  • 4 jajka



Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. 
Zaczynamy od wyłożenia tortownicy podkładem. Roztapiamy masło w misce (np w mikrofali) do płynnego masła dodajemy pokruszone ciastka i tak przygotowaną masę równo rozkładamy. 
Na czas przygotowania masy serowej tortownicę dajemy do lodówki.







Naszą Ricottę umieszczamy w misce i na małych obrotach miksujemy razem z cukrem. Następnie dodajemy jajka (po jednym) i doprowadzamy do powstania gładkiej masy. Podobno lepiej zastosować tradycyjną metodę ręczną do mieszania masy i obiecuję, że następnym razem tak zrobię i dam znać czy ma to wpływ na efekt końcowy....(tym razem czas kurczył się wyjątkowo szybko).



W małej szklaneczce z łyżką wody rozpuszczamy zieloną herbatę i dodajemy ją do sera. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na schłodzony podkład. Wypełnioną tortownicę wkładamy do gorącego piekarnika i zostawiamy go tam na ok 40 min. 
Ja dodatkowo polałam sernik polewą czekoladową choć to nie jest konieczne. Mimo swojej wytrawności, sernik smakuje nawet dzieciom:) 
Tortownica została wyczyszczona na jednym posiedzeniu.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, jednak takiej wersji się nawet nie spodziewałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego trzeba spróbować...u mnie będzie to powtarzalna pozycja deserowa:)

      Usuń
  2. Bardzo oryginalny :) Serniki uwielbiam, więc takiego z przyjemnością bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam rowniez z polewa z bialej czekolady!!^^ a z malej polwy ciemnej czekolady...mozesz zrobic rysunek ^^ dziala na fecetow;)
    heheheh...

    OdpowiedzUsuń

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów