Ostatnio kryzys na świecie, w Polsce i w mojej kuchni a właściwie portfelu i coraz częściej przygotowuję potrawy tzw. "na winie" czyli co się nawinie. Byle tanio a co za tym zazwyczaj idzie szybko i łatwo:)
Ostatnio bardzo mi posmakował makoron ze szpinakiem z kawałkami kurczaka.
Potrzebne będą:
- Podwójna pierś a kurczaka
- przyprawa do gyrosa lub do kurczaka
- olej
- szpinak mrożony
- łyżka masła
- kostka sera topionego
- śmietana 30%
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- makaron (świderki lub pene)
Zaczynamy od pokrojenia w kostkę drobiowej piersi. Marynujemy ją z przyprawą (ja stosuję do tego dania przyprawę "kurczak złocisty" i doskonale się sprawdza). Następnie do rondelka wrzucamy łyżkę masła a kiedy się rozpuści, dodajemy posiekany lub zgnieciony czosnek (chwilę rumienimy ale nie dopuszczamy do przypalenia bo będzie gorzki).
Po chwili do masła z czosnkiem dodajemy szpinak i czekamy (mieszając od czasu do czasu) aż się zrobi miękki. Na koniec dodajemy kostkę sera topionego (można dać też ser pleśniowy ale to zazwyczaj drożej wychodzi) i ok. 3-4 łyżek śmietany 30%. Pieprzymy, solimy i sprawdzamy czy dobre i ewentualnie doprawiamy.
Tym sposobem sos mamy gotowy. Teraz czas na smażenie kurczaka. Odrobina oleju na patelnię, kiedy już będzie rozgrzany wrzucamy nasze kawałki kurczaka i rumienimy. W tym samym czasie woda na makaron pewnie wrze więc dosypujemy makaron. Po ok 10 min wszystko mamy gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz