środa, 9 października 2013

Szpinako z kurczako

Nie samym słodkim człowiek żyje (choć osobiście nie miałabym nic przeciwko temu).

Ostatnio kryzys na świecie, w Polsce i w mojej kuchni a właściwie portfelu i coraz częściej przygotowuję potrawy tzw. "na winie" czyli co się nawinie. Byle tanio a co za tym zazwyczaj idzie szybko i łatwo:)
Ostatnio bardzo mi posmakował makoron ze szpinakiem z kawałkami kurczaka.
Potrzebne będą:


  • Podwójna pierś a kurczaka
  • przyprawa do gyrosa lub do kurczaka
  • olej 
  • szpinak mrożony
  • łyżka masła
  • kostka sera topionego 
  • śmietana 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • makaron (świderki lub pene)


Zaczynamy od pokrojenia w kostkę drobiowej piersi. Marynujemy ją z przyprawą (ja stosuję do tego dania przyprawę "kurczak złocisty" i doskonale się sprawdza). Następnie do rondelka wrzucamy łyżkę masła a kiedy się rozpuści, dodajemy posiekany lub zgnieciony czosnek (chwilę rumienimy ale nie dopuszczamy do przypalenia bo będzie gorzki).

W między czasie wstawiamy wodę na makaron.
Po chwili do masła z czosnkiem dodajemy szpinak i czekamy (mieszając od czasu do czasu) aż się zrobi miękki. Na koniec dodajemy kostkę sera topionego (można dać też ser pleśniowy ale to zazwyczaj drożej wychodzi) i ok. 3-4 łyżek śmietany 30%. Pieprzymy, solimy i sprawdzamy czy dobre i ewentualnie doprawiamy.

Tym sposobem sos mamy gotowy. Teraz czas na smażenie kurczaka. Odrobina oleju na patelnię, kiedy już będzie rozgrzany wrzucamy nasze kawałki kurczaka i rumienimy. W tym samym czasie woda na makaron pewnie wrze więc dosypujemy makaron. Po ok 10 min wszystko mamy gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów