sobota, 12 października 2013

Piernik z jabłkami, jabłka w pierniku...





Właściwie nie znam nazwy tego ciasta. Na pewno to nie jest piernik choć próbuję go udawać i w sumie całkiem nieźle mu to wychodzi. Nazwę możecie sami wymyślić (jestem ciekawa jakie pojawią się skojarzenia) ale najpierw...mikser w dłoń!!!:)

Do przygotowania ciasta, które jest absolutnie fantastyczne do jesiennej herbaty lub kawy, potrzebujemy:


  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru (ja pomniejszam zazwyczaj do 1,5 bo wolę niedosyt słodyczy, nadrobię ją polewą czekoladową:))
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1,5 jabłek (pokrojonych w kostkę)
  • 3 szklanki mąki
A teraz uwaga...
Jabłka i orzechy przygotowujemy i na moment odkładamy na bok. Pozostałe  składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 




Do pachnącej piernikiem dodajemy orzechy i jabłka i teraz już łyżką mieszamy wszystko a następnie wykładamy (bo wylać tego się raczej da...zbyt gęste;)) na wysmarowaną masłem blachę. 







I jak na załączonym obrazku wyrasta nam pięknie ciasto w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Taki efekt mamy po ok. 40 - 50 min.

Na koniec całość polewamy roztopioną czekoladą. Polewę robię w bardzo prosty sposób. Do rondelka wrzucam łyżkę masła, 3-4 łyżki mleka, łyżkę cukru i całą czekoladę mleczną (ale możecie popróbować z czekoladą deserową ja do tego ciasta wolę ten rodzaj grzechu;P). 

1 komentarz:

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów