W piątki obowiązkowo naleśniki i obowiązkowo z serem. Przed samym podaniem polewamy je truskawkami lub malinami i takie są najlepsze!!! Dziś zaproponuję drugą opcję mimo iż sezon na świeże truskawki już za nami (ale mrożone są prawie zawsze dostępne w pobliskim sklepie;)).
Pamiętam, że jeszcze będąc studentką miałam problem z proporcjami w tak prostym cieście. Ile mąki, le mleka, ile jajek aby wyszły cudownie elastyczne i cienkie naleśniki?
W końcu trafiłam na przepis, który stosuję od dłuższego czasu i jeszcze się zdarzyło, żeby zawiódł...
Aby przystąpić do robienia naleśnikowych placków musimy mieć (na porcję ok 8 - 10 naleśników).
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- niepełna szklanka mleka (ok 3/4)
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju
Uwielbiam takie przepisy - wszystko wrzucić do jednej misy i miksować aż do uzyskania jednolitej masy:)
Tak przygotowaną miksturę wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię (z naciskiem na "dobrze
rozgrzaną"). Wylewamy oczywiście porcjami (mniej więcej po średniej chochli). Przed zrobieniem pierwszego naleśnika wylewam odrobinę oleju na patelnię tak aby pokryła dno. Kolejne naleśniki nie wymagają dodatkowego tłuszczu a będą mało tłuste i cudownie elastyczne.
rozgrzaną"). Wylewamy oczywiście porcjami (mniej więcej po średniej chochli). Przed zrobieniem pierwszego naleśnika wylewam odrobinę oleju na patelnię tak aby pokryła dno. Kolejne naleśniki nie wymagają dodatkowego tłuszczu a będą mało tłuste i cudownie elastyczne.
Masę serową robię zgodnie ze szkołą mojej mamy.
Na 500 g sera półtłustego daję jedno żółtko, 3-4 łyżki cukru i 250 ml śmietany 12%.
Takie nadzienie wystarczy na ok. 10 naleśników:)
Na 500 g sera półtłustego daję jedno żółtko, 3-4 łyżki cukru i 250 ml śmietany 12%.
Takie nadzienie wystarczy na ok. 10 naleśników:)
Mus truskawkowy możemy zrobić w trakcie smażenia naszych naleśników.
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 5 łyżek cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Do niewielkiego garnka wrzucamy truskawki, zasypujemy cukrem i od czasu mieszając czekamy aż truskawki się nieco rozpadną. I teraz mamy dwa wyjścia. Albo zostawiamy polewę z kawałkami większych truskawek albo możemy potraktować ją blenderem aby uzyskać truskawkowy sos.
Do Was należy wybór. Ja robię raz tak a raz inaczej (w zależności od humoru). Na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy w 1/3 szklanki wody o wlewamy do truskawek (dzięki temu sos będzie bardziej zwarty.
Taki obiad smakuje moim wszystkim domownikom i stanowi równocześnie deser:)
Do Was należy wybór. Ja robię raz tak a raz inaczej (w zależności od humoru). Na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy w 1/3 szklanki wody o wlewamy do truskawek (dzięki temu sos będzie bardziej zwarty.
Taki obiad smakuje moim wszystkim domownikom i stanowi równocześnie deser:)
Najprawdopodobniej najlepsze naleśniki na świecie:) mniam..było pycha!
OdpowiedzUsuń