Dziś zabieram Was do świata afrykańskich smaków. Kiedy pierwszy raz usłyszałam skład tej potrawy, pomyślałam, że wyobraźnia wymknęła się komuś spod kontroli...
Upewniłam się jednak, że przepis jest jak najbardziej poprawny i jest całkowicie oryginalną potrawą afrykańską.
Chleb Afrykański to mięso mielone połączone z jabłkiem i bananem co sprawia, że doznania jakich doświadczamy jedząc to danie są pozytywnie zaskakujące.
To co? Zaczynamy!
Najpierw jednak lista zakupów (na naprawdę wielki obiadm, jeśli chcecie zrobić mięso np. na dwa dni, dla 4 os. rodziny, wystarczy połowa składników:)):
- 1 kg mielonego mięsa
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- bułka tarta
- 2 banany (rozgniatamy je najlepiej widelcem)
- 2 jabłka (pokrojone w drobną kostkę, lub starte na najgrubszych oczkach)
- rodzynki (ja nie lubię, więc sobie podarowałam)
- sól, pieprz
- curry (ok. 1 łyżeczki)
Piekarnik nagrzewamy do 245 stopni.
W dużej misce mieszamy mięso z pokrojona w kostkę cebulą, zgniecionym czosnkiem, jajami, solą, pieprzem i curry. Mięsna masa będzie najprawdopodobniej dość rzadka więc dodajemy ok. 1/4 szklanki bułki tartej (w tym wypadku trzeba wykazać się wyczuciem i dążyć do osiągnięcia konsystencji, która pozwoli uformować kształtną kulkę. Na koniec dodajemy jabłka, banany i (jeśli lubicie) rodzynki. Teraz wystarczy wysmarować naczynie żaroodporne masłem i włożyć mięso formując z niego krągły bochenek:). Na górę dajemy odrobinę masła i wkładamy nasz chleb do piekarnika na ok. 40 min.
Po tym czasie warto sprawdzić, czy mięso nie jest surowe w środku, krojąc mięsne kromki.
Uwaga: dzieci delikatnie dały do zrozumienia, że afryka dla nich jednak dzika ale dorośli zajadali jak dzicy:)
Próbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz