niedziela, 8 lutego 2015

Sernika a'la Nutella

Wiedzieliście, że Nutella ma swoje święto? To fenomenalny produkt włoski, szczególnie uwielbiany przez dzieci. Wiem z doświadczenia. Naleśniki są pyszne, ale z nutellą moje dzieci zjedzą dwa razy więcej. Kromka chleba jest mało atrakcyjna...chyba, że posmaruję ją orzechowym kremem...
Wczoraj zaproponowałam mojemu dziecku dokładniejsze wyczyszczenie miski po nutellowej polewie i nie tylko zrobił to bez oporów ale powiedział, że "nieważne do jakiego ciasta wykorzystam to coś, będzie rewelacyjne!!!"
Dodało mi to skrzydeł jak zwykle, kiedy moje dziecko traktuje mnie jakbym wynalazła żarówkę;)

Czemu właśnie teraz zdecydowałam się na nutellę w kuchni? Ponieważ jakiś czas temu (nie wiem czy wiecie) obchodzilismy Światowy Dzień Nutelli i szkuszona licznymi przepisami krążącymi w sieci, postanowiłam wykorzystać ją w jakiś prosty sposób.
W lodówce ser, serek mascarpone...będzie sernik. To żadna nowość ale zrobiłam ją po swojemu.
I choć mój mąż "zwydziwianych" serników nie lubi, ten chwalił i dokładał następne kawałki (myśląć, że tego nie widzę).
Wypiek szczerze polecam i już podaję składniki:

podkład
  • 200 g ciasteczek typu Digestiwe (tym razem znalazłam w Tesco ale zazwyczaj korzystaj z Łakotek)
  • 70 g masła
  • 1 łyżka kakao

masa serowa

  • 0,5 kg sera (miałam pół wiaderka)
  • 250 g serca mascarpone
  • 4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • słoik nutelli (380 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
polewa:

  • 2-3 łyżki nutelli 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki zmielonych orzechów (ja miałam laskowe ale mogą być migdały lub włoskie)
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni (bez termoobiegu). 

No to od początku. Podkład to pokruszone ciasteczka, wymieszane z miękkim masłem i łyżką kakao. Robi się z tego coś jakby mokry piasek, który po wysypaniu na dno tortownicy, dociskamy aby rozłożyć całość równomiernie. Wkładamy do lodówki. 
Ser z wiaderka trzymamy w temperaturze pokojowej, nutellę też. Serek mascarpone, wyciągamy z lodówki i miksujemy a po kilku minutach dodajemy cukier, zwykły ser i żółtka. Miksujemy wszystko a kiedy masa będzie już gładka dodajemy nutellę i mąkę. Teraz wystarczy ubić białka (pamiętajcie aby wcześniej umyć i osuszyć łopatki). Ubite białka dodajemy do serowo-nutellowej masy ale tym razem mieszamy już bardzo delikatnie, łużką. Masę wykładamy na schodzony spód i wkładamy do piekarnika na ok 60 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. 

Polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami. 
Nawet nie tłumaczę, że wystarczy roztopić masło z nutellą w jednym rondelku i wymieszać, bo to przecież oczywiste:))

I wlaśnie ta polewa zrobiła na moim dziecku największe wrażenie:)




5 komentarzy:

  1. Wszystko co z Nutellą musi być pyszne! Serniczek na pewno smakuje wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) W Krainie tez widzę kilka kuszących przepisów i bardzo ładne zdjęcia:)

      Usuń
  2. Mmm... ale apetyczny sernik :)

    OdpowiedzUsuń

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów