piątek, 11 lipca 2014

Zapiekanka penne z warzywami

W moim rodzinnym domu makaron jadało się od czasu do czasu i najczęściej znajdowało się go w rosole (no ale to był ręcznie robiony, cudownie nieregularny klusek wyrabiany, wałkowany, krojony i suszony przez moją babcię). Teraz to ziemniaki pojawiają się okazjonalnie a makaron godnie zastępuje obiadową bazę. Stało się tak trochę z lenistwa, trochę ze względu na dzieci, które wolą makaron a trochę dlatego, że makaron daje tyle możliwości...wydaje mi się, że więcej niż ziemniaki (może dlatego, że mamy do wyboru różnego rodzaju pasty). Do zapiekanki doskonale nadają się rurki czyli (bardziej profesjonalnie) PENNE:). Wystarczy mieć do tego warzywa, śmietanę...a zresztą, zróbmy po prostu listę składników.

Wystarczy, że macie (składniki na ok 6 porcji lub na dwa dni:)):

  • opakowanie mrożonki (ja lubię mieszankę włoską)
  • 250 g makaronu penne (0,5 opakowania)
  • 3-4 pomidory (mogą być w puszcze ale w sezonie najlepiej wykorzystać świeże)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju do smażenia (2 łyżki)
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie


Zaczynamy od makaronu, które należy podgotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu i
odcedzić. W czasie, gdy woda z makaronem bulgocze, rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy warzywa (smażymy wg przepisu na opakowaniu). Warzywa odkładamy do osobnego naczynia a na patelni z łyżką masła, szklimy drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, tak aby tylko lekko się zarumieniły. Pomidory trzeba sparzyć, zdjąć skórę i pokroić na kawałki, które dodajemy do cebuli i czosnku i od razu dorzucamy warzywa (chwilę podduszamy). To pierwsza część przygotowania i możemy resztą zostawić na jakieś 40 min przed podaniem (tyle zapiekanka będzie grzać się w piekarniku).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu).
Żaroodporną formę smarujemy pozostałym masłem i układamy warstwami: makaron, mieszankę warzywną, makaron, mieszankę....staramy się zakończyć makaronem. Śmietanę mieszamy z jajkami i serem i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Teraz wystarczy zalać zapiekankę naszym sosem i umieścić ją w nagrzanym piekarniku na ok 40 min.
Do dekoracji listek bazylii i pozostaje życzyć smacznego...nam smakowało baaaardzo:)





1 komentarz:

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów