środa, 12 sierpnia 2015

Bananowe frappe

Lody na śniadanie, lody na obiad i na kolację a w przerwach zimna woda...to mogłabym jeść ostatnimi czasy i jadłabym gdyby nie resztki zdrowego rozsądku. Pewnego, kolejnego, arcy upalnego popołudnia pragnęłam kawy...zimnej, mrożącej kawy. Jednoześnie odezwał się lekki głód a mój wzrok upolował banana i pomyślałam - a gdyby tak go schłodzić i udać, że to lody??? Może to już był lekki udar...nieważne, bo pomysł okazał się trafiony. Trudno nazwać to przepisem, to bardziej pomysł na lekki posiłek dla smakoszy kawy.
Jeśli lubicie banany i kawę to jest duża szansa, że zostaniecie fanami tego koktajlu.


Składniki na egoistyczną, pojedyńczą porcję:

  • 1 banan
  • 1,5 - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki wrzątku (tyle, żeby nasza kawa się ładnie rozpuściła)
  • 0,5 szklanki zimnego mleka

Wystarczy mocno wchłodzić (ale nie na kość) banana obranego wcześniej ze skórki, przygotować małą kawkę z mlekiem i też schłodzić a potem banana zblendować i dodać do kawy.
Wymieszać i..??? Już:)

Na mnie to działa bardzo orzeźwiająco i zaspokaja lekki głód na całkiem długą chwilę.
Sprawdźcie zresztą sami:)







2 komentarze:

  1. Pyszności! Kawa i banan to świetne połączenie:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym się teraz taką kawą orzeźwiła:)

    OdpowiedzUsuń

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów