niedziela, 9 listopada 2014

Pani Trzy Bit - czyli wariacja na temat Walewskiej i tego drugiego;)



Podejmowanie decyzji to czasem bardzo męczący proces. Z jednej strony chcesz tegp a z drugiej fajnie by było mieć coś innego. W życiu z reguły nie można mieć wszystkiego ale w kuchni...
Miałam ochotę na Panią Walewską ale o niej na blogu już było (przepis tutaj - klik) a z drugiej strony koleżanka z pracy reklamowała rewelacyjność jakże popularnego ciasta Trzy Bit, o którym już kiedyś myślałam ale nie za bardzo lubię Pop więc nieco rockendrollowo, czyli na żywioł postanowiłam zrobić mix. Nie żałuję:) Mama i siostra pochwaliły a to znaczy, że przepis może pójść dalej w świat. Zatem moi kochani...próbujcie:)

Składniki:
Na podkład (kruche ciasto)
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko (lub 2 żółtka)
  • 1 łyżeczka prosku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
Na resztę:
  • masa krówkowa
  • 300 g herbatników maślanych
  • 2 budynie waniliowe (lub śmietankowe)
  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła 
  • 1 żółtko
  • 1-2 kieliszki wódki (nie jest to obowiązkowe ale ja nie byłabym sobą;))
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka proszku śmietan fix
  • 2 łyżki żelatyny
  • kawałek (pasek) gorzkiej czekolady (do posypania na wirzch)

Całą zabawę najlepiej rozpocząć od przygotowania budyniu. Robimy go zgodnie z opisem na opakowaniu z tą różnicą, że na 2 budynie dajemy tylko połowę zalecanej ilości mleka (to nie z oszczędności lecz tylko wtedy masa dubyniowa będzie zwarta i gotowa na wywołynie podniebnych uniesień). Gotowy, dobrze ugotowany i rozmieszany budyń odstawiamy do ostygnięcia i przecodzimy do ugniatania ciasta. Robimy to tak jak w przypadku tarty z brokułami tylko zamiast soli, dodajemy cukier (przepis tutaj- klik) Ale dla porządku wszystko opiszę raz jeszcze:)  A więc mąkę wysypujemy na blat lub na stolnice, dodajemy masło, które koimy na mniejsze kawałki, do tego jajko, cukier i zagniatamy, aż ciasto stanie się plastyczne. Rozwałkowane ciasto przekładamy na formę (30x20 cm) dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 h. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i schłodzone ciasto wkładamy tam na ok 25-30 min.
Zaraz po wyciągnięciu, jeszcze na gorące ciasto, wykładamy masę krówkową, która ładnie nam się rozprowadzi na całej powerzchni a na niej układamy pierwszą warstwę herbatników.
W tym momencie pora wrócić do budyniu, który łączymy z masłem, wcześniej utartym z żółtkiem i cukrem waniliowym. Budyń dodajemy stopniowo i miksujemy tak długo aż otrzymamy jednolitą masę. Na koniec dodajemy alkohol. Masa budyniowa ląduje na herbatnikach i zostaje znowu przykryta kolejną warstwą ciastek, Ostatnia warstwa to ubita śmietana z odrobiną cukru (1-2 łyżeczki) z żelatyną. Na sam wierzch posypujemy czekoladę.
No dobra...od tego pisania znowu mi się zachciało...yyymmm...jakie to dobre...




1 komentarz:

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów