środa, 11 grudnia 2013

Rogale babci Ziuty


Co prawda do dnia babci jeszcze całkiem sporo czasu ale jakoś ta świąteczna atmosfera przywołała wspomnienia właśnie babcinych rogalików, które stanowiły nieodłączny element obok herbatki z sokiem malinowym i opowieści dotyczących czasów okupacji...
Słuchaliśmy więc babci z ustami pełnymi rogalików, które były naprawdę pyszne a teraz robiąc je wspominamy sobie co, a przede wszystkim jak babcia do nas mówiła.
A zaczynało się zazwyczaj od sławetnego "Słuchojże się" (nawet nie wiem jak to poprawnie napisać i czy w ogóle jest to możliwe:).

Zatem...
Słuchojcie się i róbcie rogale jak mówię.
Najwprzód musicie przygotować:
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki cukru 
  • szklankę mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka (lub jedno jajko)
  • kostkę masła lub magaryny
  • szczyptę soli
  • twardą marmoladę, mak lub ser albo co tam chcecie do środka rogali

Drożdże zmieszajcie z cukrem i z mlekiem i szklanką mąki. Kiedy podrosną trzeba tamoj dać resztę
mąki, szczyptę soli, żółtka, masło (może być lekko rozpuszczone a na pewno miekkie).
I teroz słuchojcie się. Ciasto wyrobić trzeba dokładnie rękami i schłodzić. Babcia zawijała ciasto w ściereczkę i wkładała je do garnka z zimną wodą ale przyznam, że z lenistwa włożyłam je do lodówki (nie zauważyłam różnicy w smaku ale to może też świadczyć niezbyt dobrze o wrażliwości moich kubków smakowych).
W każdym razie po godzinie ciasto powinno wypłynąć, co oznacza, że jest gotowe do dalszej obróbki.

Ciasto trzeba podzielić na 2-3 części i rozwałkować je na równej grubości kręgi.
I jak na zdjęciu - wystarczy podzielić koła na trójkąty i poukładać marmoladę na zewnętrznych częściach trójkątów. Zawijanie należy zacząć również od zewnętrznej części i otrzymujemy w bardzo szybki sposób dość profesjonalnie zrobione rogaliki.


Układamy je teraz na wysmarowanej tłuszczem blasze (jeśli macie papier to możecie z niego skorzystać). Pozostałym białkiem smarujemy każdego z osobna i lekko obsypujemy cukrem.
Wkładamy rogale do piekarnika na ok 25 min.




2 komentarze:

  1. i nie tylko wyglądają:) Sprawdzają się doskonale także jako drugie śniadanie (przetestowane na drugoklasiście;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś się za nie zabieram :)

    OdpowiedzUsuń

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów