sobota, 7 marca 2015

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym...experimentum pychotum:)

W zapiekankach najbardziej lubię to, że są daniami jednogarowymi...no dobra nie tylko to w nich lubię, choć jest to jeden z istotnych argumentów przemawiających za zrobieniem obiadu właśnie w takiej formie. Wszystko razem i na dodatek, wkładasz to wszystko do piekanika i samo się robi. Nic nie pryska, nic nie strzela a zapach jaki unosi się w całym domu mówi tylko jedno...będzie smacznie.
Lubicie smak zapiekanki zemniaczanej z kociołka? Tak chodzi mi o taki kociołek z nad ogniska..bo właśnie ta zapiekanka jest wspomnieniem tego smaku. Wzbogacona o mięso, staje się pełnowymiarowym daniem głównym. Pyszna, sycąca i nie zajmujące zbyt wiele czasu...to lubię.
Czego potrzebujemy?

Składniki dla 3 osób (na dwa dni:):

  • 8-9 średniej wielkości ziemniaków
  • 30 dag pieczarek
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 3 łyżki keczupu
  • 1-2 cebule
  • 20 dag sera żółtego (startego na grubych oczkach)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olej do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 40 x25

Zaczynamy od mięsa, które łączymy z keczupem, jajkiem i przyprawami (sól, pieprz, majeranek). 
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry (ja poszłam na łatwiznę i polecam tarkę, na której szatkujemy ogórki na mizerię), pieczarki też w plastry, cebule w piórka. Naczynie do zapiekania smarujemy (mało oszczędnie) olejem lub oliwą. Na spodzie układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na nich cebulę i posypujemy przyprawami. Następnie pieczarki, które także doprawiamy i od razu na nich układamy naszą mięsną masę. Kolej na pozostałą część ziemniaków, ktore znów posypujemy przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni i przechodzimy do ostatniego etapu przygotowań. Czas na sos śmietanoowo-serowy. Tym razem śmietanę łączymy z jajkiem, mlekiem i startym serem. Wszystko mieszamy i zalewamy wierzch zapiekanki. 
Na koniec posypujemy lekko bułką tartą. Wszystko wkładamy do piekarnika na ok. 60-80 min. 
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów