wtorek, 15 grudnia 2015

Szpinakowa rolada na dzień dobry...

Ufff...po chrzcinach. Przy trójce dzieci...czwórce (licząc męża), ogarnięcie takiej imprezy dla 18 osób to niezłe wyzwanie. Żyłam tym dobre dwa a może nawet trzy tygodnie. Długo zastanawiałam się nad menu, które zaspokoi gusta wszystkich gości a jednocześnie nie będzie zbyt wymyslne i wymagające.
Jednego byłam pewna. Przystawki,
Pierwszy raz miałam wilką przyjemność być tak właśnie przywitana u mojego kuzynna i od razu wiedziałam, że przepis wypróbuję i zagarnę do stałego jadłospisu.
Z tym przepisem to też nie było tak prosto, bo w sieci znalazłam kilka ale coś mi w nich nie pasowało. Zrobiłam raz, coś nie wysło i już wiedziałam co muszę zmienić. Dodałam trochę moąki...ale co ja tu będę zawrać gitarę...oto składniki.

Składniki na szpinakową roladę:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 400 g szpinaku (opakowanie mrożonego)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Do wypełnienia:

  • Serek lekko słony typu Philadelphia a ja skorzystałam z serka Twój Smak (Piątnicy)
  • suszone pomidory w oleju 
Brytfanka 40x25 cm.

Zaczynamy od szpinaku a właściwie od czosnku. Drobno posiekane ząbki wrzucamy na rozgrzane masło i lekko rumienimy (mieszając aby się nie przypalił) a następnie wrzycamy szpinak i rozmrażamy go jednocześnie pozbywając się nadmiaru wody. Szpinak solimy, pieprzymy i doprowadzymy do stanu aż będzie całkowicie odparowany. Garnek ściągamy z ognia i kiedy szpinak nam stygnie, możemy zająć się biszkoptem "na słono":).
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy ale oczywiście nie możemy oczekiwać, że ubiją nam się na kogel mogel. Białka ubijamy a następnie do białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy (tu mikser możemy już schować).
Do naszej żółtej piany dodajemy teraz (bardzo delikatnie mieszając) szpinak i na koniec mąkę. Mieszamy wszystsko bardzo powoli i najlepiej trzepaczką, ktróra nam wszystko ładnie połączy nie pozbywając biszkopta niezbędnego powietrza.
Zielone ciasto wylewamy na brytfankę (wcześniej podkładamy papier do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.
Teraz bardzo ważne! Zaraz po wyciągnięciu, jeszcze gorący biszkopt zawijamy aby uzyskać odpowiedni kształt dla rolady.
Kiedy ciasto wystygnie wystarczy posmarować je serkiej i na krawędzi, która będzie wewnątrza po zwinięciu, poukładać pomidory. Zawijamy dodatkowo pakujemy w folie i wkładamy na noc do lodówki. Podajemy na zimno z dodatkiem kiełków i czym nam się podoba:)
Jest smaczne, dośc sycące i wygląda obłędnie.
Następnym razem dodam więcej zdjęć (tym razem w całym chrzcinowym szaleństwie udało się cyknąć w pośpiechu tylko zaraz przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów