poniedziałek, 11 maja 2015

Kruche ciasto z rabarbarem pod delikatnym obłokiem bezy...zjeść i skonać;P

Kupiłam rabarbar.
Ledwie przekroczyłam próg, usłyszałam (już nie pierwszy raz): "kogo będziesz truć"?
Mojego męża już chyba przedstawiałam. Przypomnę zatem, że to dość strachliwy człowiek i boi się grzybów, wątróbki i...rabarbaru właśnie. Jest specjalistą od trującyhc roślin i przeterminowanych produktów.
Aaaa...myślę sobie, że jak umierać, to tylko po zjedzeniu czegoś pysznego...ciasto będzie jak znalazł. Najpierw miałam w głowie coś z jogurtem ale to może innym razem bo w między czasie otrzymałam sporą dawkę jaj. A jak jaja, to beza:)
No i jest piękna, krucha, słodka, w idealnym połączeniu z kwaśną łodygą, po prostu pycha;)




Moje składniki na kruchy spód

  • 100 g mąki pszennej (ok. 8 łyżek)
  • 4-5 łyżek mąki krupczatki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła (najlepiej schłodzonego)
na wierzch
  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 białka ubite na sztywno + 1 szklanka cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Potem zmniejszymy do 170 a później do 50 stopni...ale po kolei:)

Jeśli chodzi o ciasto, zaczynamy od wysypania mąki, następnie dodajemy do niej masło i pozostałe składniki, które zagniatamy najlepiej ręcznie ale jak macie do tego odpowiednie sprzęty, nie widzę przeciwskazań. Ciasto ma być jak plastelina, będzie się lekko lepić, więc trzeba sie liczyć z tym, że po rozwałkowaniu pojawią trudności z przeniesiem go w całości na blachę, bo się będzie rwać i przylepiać do blatu. Ale to nic...przenieście w kawałkach i posklejajcie już na baszce, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wkładamy ciasto do piekarnika i podpiekamy spód przez jakieś 15-20 min (ma być tylko lekko rumiane). 
Rabarbar oczyszczamy z liści i skórki, kroimy w dość drobną kostkę (ok. 1 cm) i zasypujemy łyżką cukru i łyżką mąki ziemniaczanej.
Teraz czas nia białka, które ubijamy na sztywno a pod koniec, stopniowo (po 1 łyżce) dodajemy cukier i łyżkę ziemniaczanej. 
Na podspieczony spód wysypujemy rabarbar, poprawiamy aby pokrywał równomiernie ciasto i pokrywamy je białkami. Na wierzch dodajemy płatki migdałów. Teraz całość wkładamy do piekarnika na ok. 15 min (zmniejszamy do 170 stopni)  a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni i trztmamy ciasto jeszcze 30 min. 

Pozostaje Wam życzyć smacznego!!! 






2 komentarze:

  1. Och tak, po takim cieście można umrzeć ale ze szczęścia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham rabarbar, z przyjemnością zjem porcję małżonka ;)

    OdpowiedzUsuń

Najlepsze!

Najsmaczniejszy - ranking stron kulinarnych

kolejne wyzwania

Zapraszam na durszlak

Durszlak.pl

A Wy kochacie gotowanie czy tylko lubicie?:)

Lista Blogów Kulinarnych

Zaglądajcie też na Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów